OMG NEE HELPDe Slechtste Chauffeur van Nederland heeft eindelijk de plaats en de sfeer die het verdient: weggedrukt in een hoekje bij RTL’s zender voor wie echt alleen maar hersenloos vermaak zoekt. En toch kon ik het kijken niet laten.

Geen BNN dus meer, en geen Ruben Nicolai. Was de omroep de boel zat? Werd het te duur? Keken de mensen niet meer? Het is immers een format dat al meer dan tien jaar overal ter wereld aan de man wordt gebracht, en ergens is het cirkeltje voor wat betreft Nederland nu rond: RTL5’s rechtsvoorganger Yorin zond het ook al eens uit, toen nog met Gijs Staverman als chef de campagne.

Nu is voor de presentatie Help Mijn Man Is John Williams aangetrokken, bekend van de vele hulpprogramma’s waarin hij met Natasja Froger om het hardst strijdt wie het meest meelevende gezicht kan trekken. Ook in dit programma trekt hij zijn gepatenteerde ‘nee dit kan echt niet’-gezicht, maar nu dan tegenover een achttal stereotypes die op hun manier een slechte chauffeur zijn (of acteren). John wordt bijgestaan in zijn schoolmeesteract door Tom Coronel en psycholoog Barbara Nanninga, die haar diensten overigens ook in diverse andere programma’s van Williams verleent. Wat er met rijinstructeur Matthieu Stam is gebeurd is onduidelijk, die doet niet meer mee.

De eindconclusie luidt: het is nog onkijkbaarder geworden dan het al was en het programma is volledig op zijn plaats bij RTL5, zo tussen de beslommeringen van ex-Oh Oh Cherso-sterren en andere niemendalletjes door. Zijn deze mensen echt? Het roddelzusje van GeenStijl dacht vorig seizoen al van niet. Maar acteurs of niet, gecast worden deze mensen sowieso. En dan waarschijnlijk voornamelijk op de interactie met hun bijrijders.

Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.